Vad innebär statistiken för kampanjer?

I kampanjvyn så kan du se alla dina skickade kampanjer samt en kort sammanställning av antal levererade, procentantal öppnade och unika klick;

Genom att hålla muspekaren över de olika siffrorna så får ni även en kort beskrivning av vad siffrorna avser.

För att se vidare statistik för en specifik kampanj:

1. Klicka på de tre prickarna
  2. Sedan på statistik

Skickade, Levererade, Öppningar och Klick

Väl inne på statistiksidan så går det att klicka på de olika kategorierna för att få en närmare inblick i varje.

Du kan även skifta mellan antal och procent samt staplar eller graf via knapparna uppe till höger.

Ni kan även välja att visa totalt antal eller antal unika klick och öppningar genom att klicka på knappen i nedre högra hörnet i respektive ruta.

Klickfrekvens

Under klickfrekvens kan du se CTR (click-through rate) och CTOR (Click to Open rate).

CTR

CTR beräknas genom unika klick delat på antal levererade mail.

CTOR

CTOR beräknas genom antal totala klick delat på antal öppningar.

Dessa ger er en bättre överblick över interaktionsgraden för ert utskick och ni kan även se medlemsspecifik statistik genom att klicka på respektive kategori.

Studs / Avregistrering / Skräppost

Under denna sektion kan du se hur många mail som inte kunnat levereras, krävde flera leveransförsök eller avregistrerade sig från utskicket.

Studsar

En "Studs" innebär att mailet inte kunde nå mottagaren.

Hård studs

Hård studs innebär att mottagaren inte gått att nå.

Detta beror antingen på att mailadressen inte finns, är felstavad eller aktivt blockerar mailet.

En hård studs kan även appliceras om en mjuk studs sker tre gånger.

Vid hård studs så avregistreras medlemmen från mailkommunikation per automatik.

Mjuk studs

Mjuka studsar innebär att mailet inte nådde mottagaren men då det inte matchar villkoren för hård studs så görs ett nytt leveransförsök.

Känner systemet av att mailadressen finns men av någon anledning inte kan ta emot mailet för tillfället så gör systemet ett nytt försök vid ett senare tillfälle.

Skulle mailadressen fortfarande inte gå att nå efter tre försök så räknas det som en hård studs varpå medlemmen avregistreras.

Avregistreringar och skräppostrapporter

Denna sektion visar antal medlemmar som har avregistrerat sig via mailet samt hur många som har skräp/spammarkerat det.

Avregistreringar

En avregistrering sker via den inkluderade länken som inkluderas i våra standardmallar eller via en egen avregistreringslänk i mottagarens mailklient.

När en medlem avregistrerar sig så kan dessa inte längre ta emot marknadsföring via email.

Skräppostrapporter

Om mottagare markerar mailet i fråga som skräppost/spam så visas detta i denna sektion.

Mottagaren är då fortfarande aktiv men framtida mail kommer att levereras till deras skräpkorg.

Detaljvy

Väl inne i statistikverktyget så kan du klicka på varje kategori för en mer detaljerad inblick.

Där kan du bland annat välja tidsspann, antal eller procent samt stapel- eller graf-vy precis som på huvudsidan för statistiken.

Prestanda

I prestandavyn kan du se en visuell representation av statistiken baserat på antal över den angivna tidsramen.

Specifik prestanda finns tillgänglig för varje kategori om du öppnar detaljvyn.

Medlemslista

Du kan även se medlemslistan för varje kategori på botten av sidan.

Medlemslistan under Öppningar inkluderar även alternativ för att visa medlemmarna som har öppnat mailet men även de som inte har öppnat det.

Under Klick så kan du se medlemslistan för varje specifik länk genom att klicka på ikonen till höger om länken.